Ώρα για μεζέ : Ο Λευτέρης Λαζάρου παντρεύει… σαρδέλες
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]
«Παντρεμένες» είναι οι γεμιστές σαρδέλες, δηλαδή οι ανοιγμένες και φιλεταρισμένες, καλυμμένες με διάφορα υλικά (ντομάτα, μυρωδικά, κάππαρη, κρεμμύδι, σε όποιον συνδυασμό θέλουμε) και σκεπασμένες με άλλες ανοιγμένες σαρδέλες, σαν σε σάντουιτς. Είναι ένας ωραίος τρόπος να απολαύσουμε χορταστικές μπουκιές με το ζουμερό, θρεπτικό, ωφέλιμο ψαρικό των ελληνικών θαλασσών.
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]
Υλικά
Μερίδες: 4
16 μεγάλες σαρδέλες, βάρους περίπου 700 γρ. συνολικά, καθαρισμένες και φιλεταρισμένες
1 1⁄2-2 κουτ. σούπας πολύ ψιλοκομμένος μαϊντανός
2 κουτ. σούπας πολύ ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι
1/2 κουτ. σούπας ξύσμα λεμονιού
60 ml ελαιόλαδο
150 ml ζωμός λαχανικών
15 ml χυμός λεμονιού
2 κλωνάρια φρέσκο δεντρολίβανο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το σερβίρισμα
το ζουμί του ταψιού από το ψήσιμο των ψαριών
200 ml νερό (όχι ζεστό)
3-4 κουτ. γλυκού κορν φλάουρ
1 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
1-2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός
λίγο ελαιόλαδο
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]
Διαδικασία
1) Σε μια άνετη επιφάνεια κοπής απλώνουμε 8 φιλεταρισμένες σαρδέλες, σε μονή στρώση και κολλητά μεταξύ τους, με το δέρμα προς τα κάτω.
2) Τις αλατοπιπερώνουμε και σκορπίζουμε πάνω τους τον μαϊντανό, το κρεμμυδάκι και το ξύσμα.
3) Αλατοπιπερώνουμε τις άλλες μισές φιλεταρισμένες σαρδέλες και σκεπάζουμε τις πρώτες.
4) Σε μικρό ταψάκι που να χωράει άνετα τα ψάρια ρίχνουμε το λάδι, τον ζωμό και τον χυμό και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι.
5) Με σπάτουλα μεταφέρουμε τις παντρεμένες σαρδέλες στο ταψάκι, σε μονή στρώση, και ανάμεσά τους τακτοποιούμε το δεντρολίβανο.
6) Ψήνουμε τις σαρδέλες σε φούρνο προθερμασμένο στους 180°C, για περίπου 12 λεπτά, μέχρι να ασπρίσει η σάρκα τους.
7) Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και με τη σπάτουλα μεταφέρουμε προσεκτικά τις παντρεμένες σαρδέλες σε πιάτα.
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]
Σερβίρισμα
1) Σουρώνουμε το ζουμί του ταψιού και το ζεσταίνουμε σε κατσαρολάκι με τον χυμό λεμονιού.
2) Διαλύουμε το κορν φλάουρ στο νερό και, μόλις ζεσταθεί το ζουμί στο κατσαρολάκι, ρίχνουμε λίγο λίγο όσο διαλυμένο κορν φλάουρ χρειάζεται, ανακατεύοντας μέχρι η σάλτσα να δέσει ελαφρώς (ίσως δεν χρειαστεί να ρίξουμε όλο το κορν φλάουρ).
3) Περιχύνουμε τις σαρδέλες, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και σκορπίζουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Πηγή [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]
«Παντρεμένες» είναι οι γεμιστές σαρδέλες, δηλαδή οι ανοιγμένες και φιλεταρισμένες, καλυμμένες με διάφορα υλικά (ντομάτα, μυρωδικά, κάππαρη, κρεμμύδι, σε όποιον συνδυασμό θέλουμε) και σκεπασμένες με άλλες ανοιγμένες σαρδέλες, σαν σε σάντουιτς. Είναι ένας ωραίος τρόπος να απολαύσουμε χορταστικές μπουκιές με το ζουμερό, θρεπτικό, ωφέλιμο ψαρικό των ελληνικών θαλασσών.
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]
Υλικά
Μερίδες: 4
16 μεγάλες σαρδέλες, βάρους περίπου 700 γρ. συνολικά, καθαρισμένες και φιλεταρισμένες
1 1⁄2-2 κουτ. σούπας πολύ ψιλοκομμένος μαϊντανός
2 κουτ. σούπας πολύ ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι
1/2 κουτ. σούπας ξύσμα λεμονιού
60 ml ελαιόλαδο
150 ml ζωμός λαχανικών
15 ml χυμός λεμονιού
2 κλωνάρια φρέσκο δεντρολίβανο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το σερβίρισμα
το ζουμί του ταψιού από το ψήσιμο των ψαριών
200 ml νερό (όχι ζεστό)
3-4 κουτ. γλυκού κορν φλάουρ
1 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
1-2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός
λίγο ελαιόλαδο
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]
Διαδικασία
1) Σε μια άνετη επιφάνεια κοπής απλώνουμε 8 φιλεταρισμένες σαρδέλες, σε μονή στρώση και κολλητά μεταξύ τους, με το δέρμα προς τα κάτω.
2) Τις αλατοπιπερώνουμε και σκορπίζουμε πάνω τους τον μαϊντανό, το κρεμμυδάκι και το ξύσμα.
3) Αλατοπιπερώνουμε τις άλλες μισές φιλεταρισμένες σαρδέλες και σκεπάζουμε τις πρώτες.
4) Σε μικρό ταψάκι που να χωράει άνετα τα ψάρια ρίχνουμε το λάδι, τον ζωμό και τον χυμό και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι.
5) Με σπάτουλα μεταφέρουμε τις παντρεμένες σαρδέλες στο ταψάκι, σε μονή στρώση, και ανάμεσά τους τακτοποιούμε το δεντρολίβανο.
6) Ψήνουμε τις σαρδέλες σε φούρνο προθερμασμένο στους 180°C, για περίπου 12 λεπτά, μέχρι να ασπρίσει η σάρκα τους.
7) Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και με τη σπάτουλα μεταφέρουμε προσεκτικά τις παντρεμένες σαρδέλες σε πιάτα.
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]
Σερβίρισμα
1) Σουρώνουμε το ζουμί του ταψιού και το ζεσταίνουμε σε κατσαρολάκι με τον χυμό λεμονιού.
2) Διαλύουμε το κορν φλάουρ στο νερό και, μόλις ζεσταθεί το ζουμί στο κατσαρολάκι, ρίχνουμε λίγο λίγο όσο διαλυμένο κορν φλάουρ χρειάζεται, ανακατεύοντας μέχρι η σάλτσα να δέσει ελαφρώς (ίσως δεν χρειαστεί να ρίξουμε όλο το κορν φλάουρ).
3) Περιχύνουμε τις σαρδέλες, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και σκορπίζουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Πηγή [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]